Vanliga frågor och svar

Här har jag samlat ihop ett gäng frågor som många av mina blivande adoptivfamiljer ställer när de kommer på besök eller som uppkommer när marsvinen bott ett tag hos dem. Svaren är baserade på min egen erfarenhet och kunskaper insamlade genom åren samt egna åsikter.  

* Luktar hanar mer än honor?

Mitt svar på det är nja. Om man ställer en bur med hanar bredvid en bur med honor så skulle jag säga att ja , då luktar hanarnas urin mer än honornas då de doftmarkerar gentemot honorna och varandra i sin bur. Men om man har bara marsvin av det ena könet i sitt hem så luktar hanarna mer likartat hela tiden medans honorna luktar mindre vissa perioder och kan lukta väldigt starkt vid tex sin brunst.

* Vi önskar att adoptera två honor för vi har hört att hanar bara bråkar.

Individer som inte trivs tillsammans eller inte lever ett stimulerande marsvinsliv kan oavsett kön bråka och gnabbas med varandra. Honor kan precis som hanar ryka ihop rejält om det inte passar dem. Det viktigaste när man väljer marsvin är att hitta personligheter som kan tänkas passa i just ert hem, samt individer som trivs tillsammans och inte låsa sig vid ett särskilt kön. Den enda gången jag brukar rekommendera familjer att endast välja bland honorna är när de önskar adoptera tre eller flera marsvin. Honorna har oftast lättare att acceptera fler livspartners än hanar, även om det också finns hanar som fungerar alldeles kanon i en mindre flock tillsammans. Så ingen regel utan undantag ;)

Marsvin utvecklas under sin livstid och går igenom likartade faser med barndom, tonår, medelålder och ålderdom precis som vi människor. Marsvin som lever tillsammans kan i vissa faser i livet ha svårare med sin relation än i andra och det behöver inte betyda att det är hopplöst och att de aldrig kommer att tycka om varandra. Ibland behöver de bara lite tid att hitta tillbaka till varandra igen, kanske de behöver få lite utrymme och leva delat en period men med möjlighet till att träffas utanför buren och kunna se och prata med varandra. Många är de äldre mänskliga par som sover i var sitt sovrum men ändå uppskattar varandras sällskap och älskar varandra, så tålamod och uppfinningsrikedom kan ibland vara det som behövs för att hjälpa marsvinen att trivas tillsammans.

* Vad kan vi förvänta oss när vi kommer hem med marsvinen, och kan man gosa med dem direkt?

Oavsett vilka marsvin man adopterar hos oss så kommer det att ta ca 14 dagar för dem att landa i sin nya miljö. Marsvin är ett flyktdjur och allt som är nytt kan innebära livsfara! De stannar inte och funderar om det där ljudet eller lukten är farligt eller inte utan de flyr och gömmer sig. Det är en instinkt starkare än något hos ett marsvin. Dessa instinkter slår in vid miljöombyten och de behöver lite tid att acceptera allt nytt. Om man väljer marsvins individer som är trygga i sig själva och dessutom är vana vid barn och andra djur så går denna fas över fortare än om marsvinet är ohanterat och inte har bott i familjemiljö.

Miljöombyten innebär också en omställning i marsvinens relation till varandra. De måste ofta utforma en ny rangordning i sin lilla flock och detta går ibland helt obemärkt förbi medans andra par gruffar och stökar lite med varandra innan de funnit sig till rätta i relationen. Instinkten av att inte vilja vara ensam vinner nästan alltid till sist och de blir goda vänner.

Vägen till ett marsvinshjärta går via magen =) Fjäska och muta med allt som marsvinet tycker är gott i början. Låt marsvinet äta det de tycker är godast endast ur handen, sätt dig sedan utanför buren och lägg godsakerna i knät och se om suget efter det goda kan övervinna känslan av att det är farligt med nya saker, och det vågar klättra upp i knät. Att bli upplyft är alltid lite traumatiskt för ett marsvin hur tamt det än är. Då vi närmar oss med handen för att ” fånga ” marsvinet så slår instinkten av att fly undan ett rovdjur in, även för väldigt tama marsvin. Så kan man locka istället för att fånga så är en stor seger vunnen och marsvinet kan börja lita på er.

Bjud inte hem hela kompisskaran första veckorna men ni i familjen skall leva på som vanligt och självklart börja umgås med era nya vänner direkt. Gärna med massor av gott att tillgå för marsvinet ;) När marsvinen börjar att prata med er när det vankas mat och kommer fram till gallret på buren när ni närmar er ja då kan det vara läge att ta hem kompisarna på besök. Denna invänjnings fas är förstås olika för alla marsvin men brukar som sagt ofta ta ca 14 dagar, så åter igen ha lite tålamod. Vi människor har ofta alldeles för bråttom i våra relationer till vår husdjur.

* Hur ofta behöver man klippa klorna?

Ca var 14:e dag, hellre lite och ofta än mycket och sällan är min åsikt.

* Hur skall vi fodra dem och hur mycket?

Jag brukar rekommendera att ge marsvinen bara hö till frukost. Hö är marsvinets absoluta bas föda och det ser till att tänder och tarm hålls i god trim. Om man alltid fodrar hö tillsammans med annan föda tex grönsaker så väljer ofta marsvinen det mest lättuggade. Så bara hö och friskt vatten till frukost samt ev en liten gurkbit med c-vitamin på. Marsvinen skall alltid ha tillgång på hö så den mängden är obegränsad.

Sedan till middag så serverar ni färsk frukt och grönsaker samt ev någon form av kraftfoder i väl avvägd mängd. Tänk gärna att frukt är godis och grönsaker är mat så alltså mer grönsaker än frukt. Mängden grönsaker är också i stort sett obegränsad då marsvinet äter tills den är mätt och lämnar sedan resten. Marsvinet bör få tillgång till minst 4 olika frukt och grönt varje dag för att täcka sitt vitaminbehov. En liten till tuss hö till natten är också populärt och nyttigt.

* Bits marsvin?

Marsvin har ju som alla djur tänder, och visst kan marsvin bitas. Dock väldigt sällan är min erfarenhet. Jag har blivit biten ett par gånger ordentligt under mina år tillsammans med dessa fina varelser men då har det varit i situationer som vid tvättning av elaka sår tex. Och då skall du ha i åtanke att jag träffar ca 100-150 nya marsvin varje år! Marsvin som bits gör alltid det av en anledning, oftast för att något gör ont och att det i den situationen inte finns möjlighet att fly istället för att bitas. Däremot så kan de ofta små naggas lite för att testa ett nytt material eller om en god lukt betyder mat. De slickar också ofta på händer och annat de vill undersöka så bli inte rädd om marsvinet öppnar munnen, det vill oftast bara undersöka sin omgivning. Om marsvinet till trots skulle bita någon i familjen under omvårdnad eller gos så säg ifrån till det. En lättare beröring på nosen och ett bestämt NEJ, byt sedan ställning på marsvinet i famnen och ge det lite mer frihet och låt det vara kvar upp hos er tills det är lugnt och sätt sedan ned det i buren. Vid upprepat bit beteende så konsultera gärna någon erfaren marsvinskunnig person i er omgivning som kan ge fler tips på hur detta kan avhjälpas. Ofta beror bit beteenden på faktorer i marsvinets livsmiljö eller fysiska åkommor. Marsvin bits inte för att det bara vill det och marsvin är sällan elaka i sin natur utan svaret på varför finns nästan alltid i marsvinets instinkter och eller i dess levnads villkor.

* Varför dricker inte mina marsvin?

Marsvin dricker normalt inte stora mängder per dygn och de  som får mycket grönsaker dricker ibland nästan inget alls. Marsvin som inte känner sig trygga i sin miljö dricker också helst på natten då själva drickandet i flaskan gör att de känner sig utsatta för angrepp då de inte riktigt hör eller ser vad som händer runt omkring dem just då. Ett marsvin som dricker stora mängder kan visa tecken på problem med alt njurar eller urin organ. Ha gärna lite koll på om marsvinet börjar dricka mer än vanligt och uppsök i så fall veterinär. 

* Det är så svårt att ta upp marsvinet ur buren, det springer undan!

Marsvin har väldigt mycket instinkter kvar trots att de lever hos oss, vi är i deras ögon ett rovdjur som kan äta upp dem och de flesta av oss luktar också som ett rovdjur då vi äter kött. Vi rör oss också som ett rovdjur när vi smyger in handen i buren och sedan rör handen snabbt för att “fånga” marsvinet. Detta gör att alla varningsklockor slår till på en gång för ett bytesdjur som ju marsvin är, även om de varit i er familj en längre period.

Många beskriver sina marsvin som “svårfångade” men att de är gosiga när de “väl” är i famnen. Mitt råd för att undvika detta är att sluta tänka att ni skall “fånga” marsvinet utan tänk istället att ni skall locka marsvinet att vilja komma upp ur sin bur till er. För att detta skall fungera så måste man tänka sig in i marsvinets värld en stund. Vad kan ni erbjuda marsvinet utanför buren som är bättre än tryggheten i den? Mat är en nyckel, mat som marsvinet uppskattar kan locka dem att lägga instinkten att fly åt sidan en stund, mat är nästan lika viktigt för ett marsvin som att fly då man inte överlever utan. Första steget är att träna marsvinet att våga äta ur er hand i buren, låt det ta något gott och ta inte i marsvinet just då. När det fungerar så lägg det goda nedanför handen och se om det tillåter er att vidröra sig medan det äter. Ha alltid något gott att ge marsvinet när det är i ert knä i början så det lär sig att associera mat mer er, hos er finns det som är värt att lämna tryggheten för, ett vilt marsvin måste ibland våga ta chanser för att få mat och det är den instinkten vi jobbar med nu. När marsvinet accepterar att ni får mata det och vidröra det i buren när det äter så tar ni nästa steg och det är att locka det att komma ut till er för att få mer mat. Locka det nära luckan på buren, vidrör det över ryggen med lugn hand medan det äter. Locka det att ställa sig med framtassarna upp i luckan och håll maten i handen, ta den andra handen lugnt och bestämt via ryggen till baken på marsvinet och låt det sätta sig i er andra hand. Lyft sedan ut det och bär det med stöd för alla fyra tassarna tex mot er eller i en typ av goskorg el dyl.

Om detta är väldigt svårt och marsvinet / marsvinen ni har ändå inte vill övervinna sin överlevnadsinstinkt för att umgås med er så kan de bli hjälpta av att inte bli lyfta ur buren av bara handen utan att de får krypa in en gospåse ( fungerar toppen med tex en gammal mössa ) när sedan marsvinet sitter i påsen så lyfter ni ut hela paketet, detta lindrar marsvinets behov av flykt då det inte känner sig som fångad i klorna på tex en rovfågel dvs våra händer =) Tålamod, kunskap, vänlighet och uppfinningsrikedom är fyra bra ord att ha med sig i kontakten med alla djur i familjen! 

* När vi tar ut marsvinen ur buren och har dem på golvet så “sitter de bara där”!

Som jag redan nämnt ovan så har marsvin starka instinkter för att det skall kunna överleva i en värld där många vill äta upp det. När vi i all välmening lockar ut marsvinet ur buren för att det skall få motionera och aktiveras på golvet så slår nästa starka instinkt till, nämligen att öppna ytor innebär exponering för rovdjur. Mitt råd är att börja i liten skala och jobba er uppåt =) Starta med en hage som är ca dubbelt så stor som deras bur och fyll den med saker tex myspåsar, mystunnlar, rörbitar i lagom storlek, kartonger med hål i som de kan upptäcka mm Om hagen är bara en tom yta så kommer de inte att våga utforska den men om det finns saker att ta skydd i mellan promenaderna så blir de modigare =) När de känns trygga i den hagen och vågar springa runt så utökar ni hagen och avstånden mellan “skyddsplatserna” stegvis tills hagen är så stor som ni vill ha den. Jag rekommenderar ofta att ha en hage istället för att ha dem helt löst på golvet då det är lättare att kontrollera miljön för marsvinen i en hage och på så sätt veta att det inte finns något skadligt där för dem. Smådjursgaller finns att köpa i zoo butik och kostar ca 179:-, två sådana paket räcker till en hage som kan vara tillräcklig för marsvinen att motionera i men självklart finns ingen övre gräns.

* När marsvinen är ute på golvet eller famnen så kissar de och bajsar överallt!

Marsvin är vandrare och detta medför att de inte behöver hålla ordning på vart de gör sina behov, de äter, bajsar och går vidare till nästa betesplats. När marsvinen är ute och motionerar eller blir aktiverade så kommer de att kissa och bajsa precis vart som helst. Mitt tips för golvvistelse är att i hagen ha en picnic filt eller två ( beroende på hur stor hagen är) Picnic filtar kan köpas på olika fritidsaffärer och är oftast en fleecefilt med plastad undersida. Fleecen är mjuk och skön för marsvinen att gå på och inte hal som golvet och plasten i botten gör att det inte blir kiss fläckar på golvet. Två smådjurshagar blir en hage stor som filten med lite kiss mån på alla sidor. När marsvinen motionerat färdigt så vik ihop filten, skaka utomhus eller dammsug upp pluttarna och häng filten att torka. När den blir kissig så går det bra att tvätta den i maskinen. 

Vissa marsvin kissar ofta vid gos och det kan ju vara lite opraktiskt förstås ;) Innan ni lärt känna tecknen på att marsvinet är kissnödigt så är det bra att ha en kiss säker gos korg att ha i famnen eller soffan när de är med utanför buren. Dessa sys lätt av tex fleecetyg och vaxduk. Ha lite uppsikt på hur ofta eller i vilka situationer som de kissar i sin goskorg så vet ni vad ni kan förvänta er när de är ur korgen sedan. Vissa marsvin kissar ofta och andra mer sällan. Tecken på att de är kissnödiga när de är i famnen är ofta rastlöshet och ev lite noppande med tänderna i tyget på er tröja eller dyligt. 

* Är marsvin lika tamråttor, hamstrar och kaniner, de är ju ganagare?

Marsvin tillhör släktet gnagare men är inte alls lika varken kaniner, hamstrar eller tamråttor i sättet. Råttor, hamstrar och kaniner är kolonidjur dvs de lever många tillsammans och är beroende av varandra för att överleva men de är inte för den skull så väldigt sociala med varandra, de lever ett sorts parallell liv där de drar nytta av att vara många för säkerhetens skull samt för att söka mat och föröka sig men de är också lite av små enstöringar. Marsvin är flockdjur och det innebär att de lever i nära relation med varandra, de vill inte leva ensamma. Man får inte hålla marsvin som ensamdjur av just den anledningen att vi människor kan inte fullt ut ersätta kontakten med en artfrände som ger dem den trygghet och sociala närhet som de behöver. Marsvin skulle jag vilja säga är mer som små hästar…. De lever i flock med tajta relationer och rangordning. De vandrar för att söka föda och äter bara vegetariskt, huvudfödan är gräs, torrt i form av hö eller färskt. De behöver samma saker som en häst för att må bra, tillgång till vänner och till en hage att vandra tillsammans i, bra mat, skydd från rovdjur, en trygg bur (box) att vila och äta i men med närhet till sina vänner annars blir de ofta oroliga. Om man tänker sig dem som små hästar men som också kan lockas att bli som små hundar så förstår man att detta lilla djur verkligen har det bästa av två världar och med rätt omvårdnad och i en miljö där det känner sig tryggt så är det ett fantastiskt tillskott i familjen =)

 

HAR NI FRÅGOR SOM NI VILL HA SVAR PÅ SÅ SKRIV ETT INLÄGG HÄR NEDAN SÅ SKALL JAG SVARA EFTER BÄSTA FÖRMÅGA =)

Terese & Marsvinen 

 

 

28 Responses to Vanliga frågor och svar

 1. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Vad snällt att du vill ge detta lilla liv en ny chans hos dig!
  Jag skulle ge henne lite tid, låt henne vara ifred i buren ett par veckor och äta obegränsat med hö och grönt.
  Beteendet skulle också kunna vara en sellnic påverkan, undersök hos veterinär och behandla i så fall med ivomec. Hur gammal är hon? Har hon levt ensam hela sitt liv? Lever hon ensam nu? Om inte hur reagerade de andra marsvinen på henne? Om hon är ensam skulle jag rekommendera dig att skaffa en kompis så fort som möjligt. Om hon har levt ensam och får fortsätta med det nu så kan det absolut förklara hennes bitande, sedan vet du ju inte hur hon blivit behandlad i sitt förra hem, hon har kanske lärt sig att försvara sig med tänderna och då kommer det att ta lång tid att rehabilitera.
  För att summera: Prio ett, veterinär besök, prio två, en kompis, prio tre lugn och ro samt bra kost, ha massor av tålamod med henne =)
  Lycka till!
  Mvh Terese & Marsvinen

 2. Marie-Louise says:

  Hej
  Vilken trevlig hemsida ni har. Vi är ägare till två små söta hanar (föddes i jan i år). Vi har läst på i olika böcker om skötsel mm och så även utfodringen. Jag har även varit och frågat i olika zoo butiker. Vi tycker nog att de äter en väldans massa och jag undrar just hur mycket de ska äta? JAg läste bland era frågor och svar och kände att vi ger nog dem för mycket helt enkelt. Men de verkar ju alltid så hungriga! De piper och piper så fort vi går förbi dem. Jag ska tillägga att de alltid har tillgång till hö och vatten. De har fått lite grönsaker och ca 1 msk pellets på morgonen, något salladsblad el dyl på em när vi kommer hem från skola samt grönsaker till kvällen. Behöver vi dra ner på detta tro?
  Tack på förhand för era tips!
  Mvh Marie-Louise

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Marsvin äääääääälskar mat, och lär sig väldigt fort att tigga…
   Jag tycker att er utfodrings mängd låter bra och det är toppen att de får mycket hö.
   Jag brukar rekommendera att marsvinen bara får hö på morgonen då de behöver beta många timmar varje dag för att nöta tänder och hålla magen i trim. Kanske kan man ge en liten bit grönsak med c-vitamin på då de är sugna och får i sig det tillskottet bra då.
   Sedan till middag får de grönsaker och ev lite kraftfoder, medan de fortfarande växer kan de i stort sett ha fri tillgång på ett bra kraftfoder, men då de nått matchvikt och är vuxna räcker det gott med ca en msk per dag och marsvin.
   Sen kan de få en liten ” kvällsmacka ” innan ni går och lägger er i form av en tuss nytt hö.
   Om de piper och tigger på andra tider än mattiderna så försök att byta ut matandet mot en aktivitet, ta ut dem och ge golvtid,göm kraftfodret i en innebandy boll så de får klura för att få ut det eller ströa ut det på golvet så de får leta.
   Ha lite inredning som ni byter ut när de tigger, skifta hus eller lägg in en ny kartong i buren eller pinnar från äppelträd som sysselsättning.
   Lycka till med era marsvin och ha roligt ihop, bara fantasin sätter gränser =)
   Mvh Terese & Marsvinen

 3. Sigrid says:

  Hej! Vilken underbar sida du har!

  Min ettåriga hona blev parad av misstag när vi vaktade två hanar. Allt har gått bra och hon har fått en underbart fin liten unge. (hane).
  Jag har då läst att man bör sära på ungen och mamman innan den blir könsmogen, annars kan det ju bli “missbildade” ungar om ungen skulle para sig med mamman. Men det är ju svårt att lämna bort ungen som har tagit stor plats i vårt hjärta, så frågan är då om man kan ha dom ihop om ungen är kastrerad? Då hade vi tänkt att våran åttaåriga hona kunde gå ihop med honom eftersom hon har äggstocksystor och kan inte få ungar. (Om det inte blir för jobbigt för henne)

  Vi har också en tvåårig hona. Hon har både gått upp och ner i vikt, och rundat till sig lite osv. Vi är inte säkra på om hon är dräktig, men isåfall bör hon få kullen snart.
  Bäckenbenen kan ju ha växt ihop och kan ställa till med många problem, men det är ju inte helt säkert. Men om dom har det när hon sen föder kullen, kan man på något sätt hjälpa henne?:(

  Suuper tacksam för svar.

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Hoppsan så det blev, vilket tur att allt gick bra och att mamma och bebis mår fint.
   Din lilla hane bör inte gå så mycket längre än ca 6 veckor med sin mamma. Att kastrera honom går ju fint men det brukar inte gå för ens hanen är ca 6 månader, så fram till dess bör han gå med något annat sällskap. Er åttaåriga hona är kanske inte ett jätte bra val då han kommer att vara väldigt ettrig på henne när han blir könsmogen och tonåring. Det bästa vore om han får gå med en annan hane fram tills det blir dax för kastration.
   Vad det gäller den lite äldre honan så hoppas jag att hon inte är dräktig, det kan gå bra men om det går tokigt så finns det ( inte vad jag vet ) något att göra.
   Önskar dig stort lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 4. Sigrid says:

  Hej igen!
  Tack för supersnabbt svar, det var till stor hjälp=)
  Nu är det ju så att vi känner ingen marsvinsägare i närheten som har hanar, så skulle det kunna vara så att man kan lämna in till erat omplaceringhem bara för en kort stund? (Självklart betalar vi då) För vi har landställe i närheten :D

  De kommer ju få vara ute på sommarlovet, så vi tänkte när han blir könsmogen så får han gå i en egen hage bredvid, då kan han beta med dom, fast det är ju ett galler emellan.
  Han får ju kastreras vid fyra månader, så isåfall är det en månad han blir vaktad ca :)

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej igen =)
   I mån av plats så är han välkommen till oss.
   Använd gärna mailen om du vill boka inackorderings plats.
   Varmt välkommen åter!
   Mvh Terese & Marsvinen

 5. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Visst kan du stödmata henne med massor av bra saker, men jag tror att det är åldern som tar ut sin rätt.
  Kan vara idé att ta kontakt med en veterinär för att utesluta sjukdom.
  Lycka till!
  Mvh Terese & Marsvinen

 6. gosarnasmarsvin says:

  Åh, vad tråkigt att höra!
  Kontaktade du en veterinär för att kolla upp henne?
  Mvh Terese & Marsvinen

 7. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  har aldrig provat eller hört någon som har gjort det….
  Vet inte hur marsvinen reagerar på sanden, de är ju inga sandlevande varelser.
  Mvh Terese & Marsvinen

 8. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Jag använder kutter strö av god kvalitet till mina marsvin.
  Vilket strö som är bäst finns det många åsikter om, huvudsaken är att dina marsvin trivs, att det suger upp fukt och urin samt inte dammar.
  Sand har jag inte hört någon som använder.
  När / om jag får in marsvin som är känsliga för kutter strö så använder jag alspån eller toalätt strö.
  Lycka till med dina marsvin.
  Mvh Terese & marsvinen

 9. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Min åsikt är att hö kuber inte kan ersätta hö till marsvinen. Höet är bättre löst då de kan välja de strån som de vill ha samt att de älskar att prassla runt i det.
  En marsvinsbur utan hö och halm är nog lite tråkig för ett marsvin.
  Men som sagt det är vad jag tycker, alla får ha sin åsikt så länge marsvinen mår bra.
  Mvh Terese & Marsvinen

 10. Spirea says:

  Hej!
  Jag och min lillebror köpte tillsammans två marsvinshanar i somras eftersom vi hört att ensamma marsvin kan framkalla depression. Vi köpte far och son då vi redan hos uppfödaren såg att de var mycket keliga tillsammans. De har en rymlig bur med hus och broar. De får även hö och torrfoder regelbundet så de mår mycket bra men på senaste tiden har ett av marsvinen börjat bitas. (Han är nu ca. 5 månader) Han biter inte hårt utan han nafsar lite. Betten blir lite mer barska för varje gång men det går verkligen inte hål på huden. Våra mycket erfarna kusiner berättade att deras marsvin nafsade lite i början av livet för att känna efter vad som är vad men stämmer det?
  Är detta beteende någonting som försvinner med åren?
  Finns det ett vanligt fel som man ofta gör som framkallar detta beteende och finns det något sätt att få vårat charmiga marsvin att sluta?
  Mycket tacksam för svar då jag tycker att hans beteende är obehagligt.
  Mvh
  Spirea

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Låter som om eran lilla kille blivit tonåring och testar gränserna lite ;)
   Bitandet kan vara tonårsbeteende, han är väldigt hormonpåverkad just nu och tycker att allt är lite jobbigt men också väldigt spännande. Hur beter han sig mot sin pappa? Säger pappan ifrån när / om han är ” bråkig “?
   Fortsätt att gosa och aktivera honom som vanligt och när / om han nafsar så ta ditt finger försiktigt på hans nos och säg nej. Ändra på hans ställning i famnen och sitt en stund till. Släpp inte ned honom på golvet eller i buren när han just har nafsats utan när han är lugn i famnen. Var lite uppmärksam på vad du / ni gör när han bits, kanske det är när ni rör honom på bakdelen? Denna del av kroppen blir lite extra känslig i tonåren och det kan vara en anledning att han nafsar.
   Dessa tonårsfasoner brukar lägga sig efter ett par månader och det är toppen om ni får hjälp av att pappan också säger ifrån när han ” moppar ” sig.
   Önskar er stort lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 11. Spirea says:

  Hej!
  Tack så hemskt mycket för ett mycket snabbt svar! Hans pappas reaktion är relativt lugn vad vi hat sett då han endast kan utge ett kurrande läte och närma sig honom snabbt för att visa hans ställning. Det stämmer att han kan hoppa till och sedan nafsa lite på fingertopparna när man lyfter upp honom och sedan kommer emot bakdelen på honom!
  Tack ännu en gång för det snabba svaret och vi är mycket tacksamma för att vi nu vet varför han beter sig så som han gör!
  Mvh
  Spirea

 12. hej jag har 2 stycken marsvin en av dom heter Melvin och Totte men Melvin han är äldst han är ca ett halvår gammal och även lilla Totte som är ca 3 månader. Totte är jätte snäll och go men han är väldigt rädd av sig vad kan de beror de på tror du? Melvin han är också jätte söt och go men han bits väldigt mycket vad tror du de beror på? jag vill bara dom ska ha ett bra liv jag vill inte att han ska bitas!

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Din Melvin låter som en typisk tonåring tycker jag. Då skall det testas vad som är ok.
   Har du tänkt på om han bits vid något särskilt tillfälle? Blir han triggad av att du rör honom på bakdelen till exempel? Ett tonårsmarsvin är väldigt hormonstyrt och kan ibland tycka att bakdelen är lite privat under en period. När du smeker eller klappar där kan han ta det som om du är en annan hane som vill visa dominans genom att rida på honom och då försvarar han sig. Prova att undvika bakdelen en period och var uppmärksam på hur han reagerar när du berör honom på olika ställen på kroppen, fokusera på att klappa där ni är överens om att det är ok =)
   Om han ändå tycker att han vill nafsa i dina händer i tid och otid så testa att bemöta det med en försiktigt duns av ditt finger på nosen, säg nej och byt ställning på honom i famnen. Sitt en stund till och släpp sedan ned honom i buren eller på golvet igen. Släpp aldrig ned honom just efter han bitits för då lär han sig det, dom är inte dumma dom små liven ;)
   Lilla Totte låter som en ängslig figur och detta kan bero på många saker förstås. Hans uppväxt, hur mycket mänsklig kontakt han haft när han var bebis och hur den kontakten såg ut. Det kan bero på att Melvin just nu är en dominant tonåring som mobbar honom lite, det kan bero på att han under sin tid innan du köpte honom inte bodde så bra, marsvin som kommer från zoo butiker kan ibland vara väldigt stressade av den miljön i så tidig ålder. Många människor som rör sig, barn som tjoar och fåglar som piper högt.Ge honom mycket tid och kärlek så brukar det gå över, marsvin har en otrolig förmåga att ge oss människor många chanser.
   Stort lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 13. Jennifer says:

  Hej, jag har ett par marsvin som jag haft lite drygt en vecka. Jag vet att det kan ta längre tid än så för att få dem tama men det går ganska bra skulle jag vilja säga, de börjar känna sig trygga i famnen för de har börjat skutta runt och utforska, och pratar ganska mycket. Men jag undrar är det normalt att de försöker “fly” tillbaka till buren när de sitter i famnen? Jag låter dem gå så långt jag vågar men vill ju inte att de ska ramla ner från sängen eller soffan och de brukar bli irriterade när jag stoppar dem, typ tuggas. De vägrar äta i famnen, de är inte ens intresserade av maten jag erbjuder, förrän jag lagt den i buren. Finns det nåt jag kan göra för att få dem mer intresserade? Och har du nå tips på vad de kan gilla för grönsaker och sånt, vitkål, morot och gurka äter dem och jag har testat broccoli och spenat men det ville dem inte ens smaka.

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Jag tror att ett bra steg i er relation är att de får ha en hage i anslutning till sin bur och komma och gå som de vill. När de känner sig ” fångade ” av att du spärrar deras väg så triggar det deras instinkt att försvara sin flykt. I hagen kan du ställa saker att upptäcka och att gömma sig i tex ga kartonger med hål, rör bitar mm bara fantasin sätter gränser. sakerna i hagen gör att ytan inte känns tom och i ett marsvinsvärld, inte farlig från attacker uppifrån.
   Det är härligt att de vill vara i din famn så om du har en hage och du sitter på golvet med dem i knät så kan de också där få komma och gå lite mer som de vill och du behöver inte stoppa dem utan hoppar de ner så locka med något de tycker om och låt dem äta det i knät, ur en skål om de föredrar det =)
   Gurka är ju ofta favoriten men den ger inte så mycket näring, ha det mest som godis.

   Ge dem sådant de tycker om och en ny grönsak under en vecka tex spenat. Ge dem det nya varje dag ihop med någon invand grönsak tills du ser att de smakar och äter. Variera inte nya grönsaker för ens de vant sig vid den första, de kan vara lite svårt att få dem att acceptera ny mat då de är skeptiska i sin natur.
   Hos mig får marsvinen: Vitkål, grönkål, broccoli, blomkål, spenatblad, persiljeblad, äpple, morot, gurka, salladskål mm det är bara att prova sig fram och som sagt låta nya saker ta lite tid =)
   Önskar dig stort lycka till med dina små vänner!
   Mvh Terese & Marsvinen

 14. tess says:

  Hej. Har precis köpt mina två första marsvin ! De är ca 8 månader gamla. Haft dom i två dagar nu. Vet inte om det är normalt men de hoppar runt ibland. Asså hoppar cirka ett halvt varv. Är detta för de är rädda/nervösa?

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Om det sker vid fodring mm skulle jag tolka det som bus och glädje. Dock svårt att säga då jag inte sett själv hur de gör och när.
   Unga marsvin hoppar och studsar en hel del bara för att det är kul.
   Lycka till med dina nya vänner!
   Mvh Terese & Marsvinen

 15. Saga says:

  Hej
  Jag har två söta små honor men den ena honan (Ella) har något slags hårt grejs på
  Foten (eller tassen) det liksom sitter fast på hennes fot. Är det bara smuts eller något farligt? Jag undrar också hur marsvin ska låta mina brukar låta lite som sqiiiii sqiiii uiiiiiii uiiii men jag har också hört att dom låter lite mörkare och dovare hur ska dom låta?

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Svårt att veta vad “grejset” är utan att se. Utav din beskrivning så kan det vara sporrar/förhårdnader. Dessa kan försiktigt klippas eller filas bort men för mjukas upp förs i vatten.
   Om du inte är säker på vad det är så besök veterinär.
   Marsvin har massor med ljud, det första du beskriver låter som ett typiskt “tigga mat ljud” de dovare som dominans ljud som de använder mellan varandra.
   Lycka till =)
   Mvh Terese O Marsvinen

 16. Sofie says:

  Hej, jag undrar om man kan ge marsvin grenar från träd. Isåfall vilka grenar funkar? Marsvinens tänder växer ju hela tiden så kan dom tugga på grenar då? tacksam för svar:)

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Jag brukar ge grenar från äppelträd och Asp men jag tror säkert att egentligen alla fruktträd fungerar bra tex päron mm
   Toppen att du vill ge dem grenar det älskar dom! Och det är bra för deras tänder.
   Mvh Terese & Marsvinen

 17. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Det är väldigt vanligt att de yngre hanarna ger sig på det äldre när de blir en trio och de små kommer in i tonåren tyvärr.
  Det låter som om det äldre marsvinet behöver uppsöka en veterinär.
  Lycka till!
  Mvh Terese & Marsvinen

 18. Clara says:

  Hej!

  Jag fick två marsvinshanar på ett år för en vecka sedan och de har bott tillsammans hela livet. Då var de väldigt trevliga mot varandra och de verkade trivas ihop. Men nu har jag uppmärksammat en förändring, som är stundtals, mellan dem. Den ena hanen har börjat jaga den andra vilket gör att den andra sparkar till med bakbenet för att visa sitt missnöje (?). Den som blir jagad sitter också mesta tiden i ett litet hus de har i sin bur medan den som jagar är utanför huset. Marsvinet som jagar har också vid ett par tillfällen jagat bort den andra från maten. Jag undrar vad detta är för beteende och vad han som jagar är ute efter.

  Tack på förhand!

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Omställningar i marsvinens värld utlöser ofta diskussioner omkring vem som skall bestämma i deras lilla flock, nytt revir ev nya regeler.
   Om det är två hanar runt året så är de extra känsliga för förändringar då de är i slutet av tonåren och på väg att bli vuxna.
   På vår hemsida under marsvinskunskap finns en del tips du kan försöka med för att få dem att komma till ro igen.
   Lycka till =)
   Mvh Terese O Marsvinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>