Tips när marsvin skall få en ny kompis

 

Förberedelser hemma innan ni hämtar den nya kompisen:

· Städa ur er bur ordentligt, byt botten material och hö, diska alla tillbehör såsom matskålar, hus, vattenflaskor, leksaker mm med ett lätt parfymerat diskmedel. Detta för att ta bort lite av revir känslan för det marsvin som bott i buren först.

· Ta ur alla hus ur buren den första veckan, lägg istället in två stora högar med hö eller halm för marsvinen att gömma sig i. Detta för att ingen skall behöva vakta på ”sitt” hus

 

När ni kommer hem med ert nya marsvin:

· Bada båda marsvinen med ett lätt parfymerat schampo, lactasyd tvål m parfym har ett bra ph-värde för marsvin. Torka dem med en handduk.

· Släpp ihop dom nya kompisarna ute på golvet i en lekhage el dyl, inte i buren till en början. Lägg inte fram någon mat eller leksaker som dom kan tycka sig vilja äga. Det kan självklart finns lite kryp undan ställen.

· Det som nu sker varierar självklart, men vanligast är att det nosas mycket, puffas, pratas, kanske till och med jagas. Den som blir jagad kommer att ge ifrån sig ett högt pipande ljud för att tala om att den ger sig Den som jagar kan gå lite stelbent och knattra m tänderna eller kurra lite dovt. Denna ritual gör att de nya kompisarna kan etablera sin rangordning, dvs göra upp om vem som bestämmer. Hos alla flockdjur är denna rangordning något livsviktigt och nödvändigt. Det är sällan det blir bråk mellan marsvin då dom är beroende av sin flock för att överleva.

· När denna ritual börjar lugna ner sig och marsvinen börjar undersöka annat i sin omgivning istället för varandra kan ni släppa in dem i buren, släpp gärna in det marsvin som är nytt först en stund ca 5 min och sedan den andra. Dom kan även nu fara runt en stund för att sedan sätta sig i var sitt hörn för att vila. Detta kan pågå upp till en vecka ibland. Marsvinen mår inte dåligt av denna ritual så länge inte den ena skadar den andra fysiskt. Efter ca en vecka brukar läget vara lugnt och de nya vännerna är glada över att ha varandra.

· Ställ in dubbla matskålar i början, en bit ifrån varandra så behöver de inte ha närkontakt vid utfodring, tro mig de sitter snart i samma skål och då kan ni återgå till en utfodringsskål. Om den nya inte verkar äta så gör den det,  fast på natten. Marsvin matvägrar väldigt sällan.

Om det ändå inte skulle fungera efter att ha föjlt dessa tips så kan ni prova med att dela av buren i två delar, låt marsvinen bo på var sin sida och träffas ute på neutral mark varje dag. Efter de varit ute och träffats så byter ni sida på dem i buren så de får bo i den andres lukt. Byt sida varje dygn i ca en vecka och prova sedan att ta bort mellan väggen igen.

 

Stort lycka till med er nya vän!

 

16 Responses to Tips när marsvin skall få en ny kompis

 1. Tina says:

  Hej
  och tack för de goda råd ni ger om just att introducera ett nytt marsvin i flocken. Det har varit till stor hjälp.
   
  Tina

 2. marcus says:

  hej måste man ta två stycken marsvin kan man inte ta en kille??
   

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej Marcus =)
   Marsvin måsta alltid leva tillsammans med en kompis för att må bra utom i väldigt särskilda fall.
   Marsvin är flock djur som helst lever ca 8-15 stycken tillsammans om de får välja och vi människor kan inte ersätta deras behov av kompisar av samma art.
   Om du är intresserad av att ge två marsvin ett fint marsvinshem så är du välkommen åter med en ansökan tillsammans med någon myndig vuxen.
   Mvh Terese & Marsvinen

 3. Juliana says:

  Hej jag undrar om man kan ha en hamster och ett marsvin tillsammans?

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Jag tycker inte det är en bra idé då hamstern är en enstöring som ej önskar sällskap i sitt revir och vaktar det ofta argt mot andra.
   Marsvin å andra sidan är flock djur som älskar att umgås med många kompisar och blir ofta deprimerade om de inte får ha någon av samma art att dela sitt liv med.
   Så om du önskar marsvin, håll de avskilda från hamstern och skaffa aldrig ett ensamt utan minst två.
   Mvh Terese & Marsvinen

 4. Karin says:

  Hej!, Mitt marsvin som är ett år hade en kompis som dog för en dag sedan. Jag tyckte inte den skulle vara själv så köpte derför en unge. Jag har städat buren och jag har låtit dom träffats i en inhägnad på golvet. Där funkar de rätt så bra ihop. Men så fort de är i buren börjar mitt gammla masvin hugga ungen i baken och jaga den runt i buren massa och nästan hela tiden. Jag är så rädd att ungen skadar sig när de far runt så dant i buren. Är det normalt eller ska man sära på dom när de håller på sådär? Tacksam för svar! MVH Karin!

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Beteendet som du beskriver är inte helt ovanligt. Ungen som du köpte kan fortfarande lukta lite hona från sin mamma och din hane ( förmodar att det är en hane utav beskrivningen ) önskar säkert att det är en hona. Om du låter dem hålla på ( självklart skall de delas om de skada varandra på något sätt ) och jaga runt och sniffa och ev kommer din vuxna hane att rida på den yngre, så brukar detta lugna sig efter ca ett dygn. Om du känner dig orolig så dela buren en period och låt dem byta sida varje dag så de får samma lukt, prova sedan att släppa ihop dem igen. Beteendet kan då dämpas men lite dans kommer det att bli ändå. Det ser kanske tufft ut i våra ögon men jag har aldrig varit med om att ungen skadas på något sätt.
   Lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 5. Emma says:

  Hej jag skulle vilja veta hur man delar buren i två delar så man har en på varje sida ifall de inte skulle gå bra.

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Om det är en tillfällig delning så kan det fungera med nästan vad som helst. Det är dock bra om marsvinen ser och kan nosa på varandra samt att de självklart inte kan göra sig illa på det. Någon typ av stadigt galler tex ett tillklippt kompostgaller el dyl fungerar fint. Sätt sedan fast det ordentligt i buren med tex buntband.
   Lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 6. Åsa says:

  Hej, vilken fin sida ni har!
  Vi kommer att ta över en 4-årig hona. Hon hade en jämnårig marsvinskompis som dog för några veckor sedan och familjen vill inte ha kvar henne. Hon behöver ju en ny kompis, men vad ska man satsa på? En jämnårig hona? Eller en unge? Vet ni vad som brukar gå bäst? Hon är ganska försiktig av sig, inte så dominant tror jag. Tacksam för råd.

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Det är svårt att säga att någon viss ålder fungerar bäst då det är personkemin som bestämmer.
   Det kan vara lite turbulent en period när en ny kompis kommer hem men det brukar lugna sig efter ca 2-4 veckor. Vissa individer klickar direkt och andra behöver lite tid på sig för att finna varandra. Det bästa är att testa någon hona som ni trivs med och ha möjlighet att lämna tillbaka om de inte blir vänner.
   Mvh Terese & Marsvinen

 7. Susanne Alm says:

  Hej!
  Tack för fina tips. Vårt ena treåriga marsvin fick igår somna in på grund av snabbväxande cancer =( och vi är redan idag på väg till uppfödaren för att hämta en ny liten kompis till vår ensamma hane. Det svider i hjärtat när jag ser hur han väntar på sin gamla kompis som han bott med sedan födseln. Nu vill vi göra allt för att det nya paret ska gilla varandra och ska följa era råd. Men hur gör man med foder? Brukar vara speciellt foder till ungar och om vår äldre hane dominerar matskål?
  Hälsningar
  Sus

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Roligt att vår erfarenhet kan komma till nytta för små lurviga vänner och deras människor.
   Tråkigt med er förlust, det är tungt för både marsvins och människovänner när en familjemedlem somnar in.
   Vad det gäller fodringen så ha lite extra koll på att den lille får i sig det den behöver kanske dubbla matskålar och lite extra fodring när den äldre är utanför buren behövs. Den lilla nya kan ju i stort sett ha fri tillgång på ett bra kraftfoder upp tills han når matchvikt runt kilot, men detta kan vara svårt om man har en äldre som gärna glufsar i sig kraft.
   Önskar er stort lycka till med er nya familjemedlem =)
   Mvh Terese & Marsvinen

 8. gosarnasmarsvin says:

  Hej =)
  Vad fint att du hjälper den ensamma herren!
  Jag hoppas att det skall lyckas, tre hanar brukar tyvärr sällan eller aldrig fungera ihop. En hane blir ofta hackkyckling och får ta emot de andras dominans ridningar mm Att ha flera hanar i flock kan gå, jag har det men det kräver mycket yta och en stark och bra ledare som kan hålla ordning utan att vara elak.
  Jag håller tummarna!
  Mvh Terese & Marsvinen

  • gosarnasmarsvin says:

   Åh, det är svårt att säga tyvärr….
   Det brukar ta lång tid och massor av tålamod att få ihop tre hanar.
   På hemsidan under marsvinskunskap finns en del tips o råd.
   Lycka till!
   Mvh Terese & Marsvinen

 9. Turd Calzone says:

  Hej, jag och min sambo har för två veckor sedan skaffat ett ca 5-6 månaders marsvin som måste legat långt ned i rangordningen, denna moppe pojke heter R. Kelly för han kissar för mycket enligt min personlig smak, men först lite historia;
  Kenny, fyra år äldre gubbe som vi fann ensam i en officiell zoo-kedja butik.(Vill:ej:nämna:vilken:kedja)
  Han är rädd för allt, osocial, apatisk och har tyvärr fått bo ensamt de senaste tre åren.
  T.om att man kan sätta ned han på mattan, åka iväg i en halvtimme och så har han inte rört en enda fena.

  När Kenny skulle fylla ungefär ett år, och då var han redan ett massivt marsvin. Var hur god som helst, mysig och social.
  Men då köpte vi våran nu tre år gamla karl Kenneth, som visade VÄLDIGA dominans beteenden; hoppa på bakifrån, till att jaga Kenny, ren marsvins kaos av känslor osv. Och så kort därpå, det är nu fortfarande dag #1, hamnade dem i en dust. De blev som en boll av päls mer eller mindre, och en av dem bet mig i handen, när jag skulle avbryta detta. För det hade hänt redan alldeles för mycket fysiska anfall, mycket mer än det vi läste var varningstecken på separation.
  Och vi hade läst på oss rikligt innan angående att t.ex mötas först på öppen yta, lura dofter och allt. Ville jag bara säga för jag har ägt marsvin förr. Men aldrig sammanfört från olika flockar…

  Efter denna händelse, sekunden efteråt. Har Kenny vart den samma asociala, paranoida och apatiska gubben vi känner, men älskar idag. Det gick jätte bra med sammanföringen med R. Kelly och Kenny, men jag är mest bara rädd att den oerfarne kommer att bli som Kenny. För Kenny är ju den som bestämmer, den lilla vågar sig knappt fram för göra något om Kenny står där och så. Jag ,måste också påpekar om R. Kelly och Kenny kanske små diskuterar, vilket kan hända. Då kommer Kenneth ut som en raket ur sitt hus och tjuter som en brandbil och det skall gnagas bur som han vore en robot-bäver.
  Är han så dominant att han skriker kanske något provocerande eller något till dem? För så som han är och jag känner honom, är det absolut inte alls nyfikenhet. För då skulle han ju göra så ständigt. Och detta speciella beteende kom nyss.
  Jag har haft flertals marsvin under min barndom, men nu när internet finns så finns det en hel del kunskap som man inte kunde få reda på då!

  Jag undrar nu, vi här hemma vill få R. Kelly lika tam som Kenneth, för han ger oss alltid pussar överallt, han pratar med en som man vore ett marsvin, eller något.
  Han är inte rädd för oss alls, han är framme och säger hej nästan varje gång man går förbi även om han har massa fina gurkor och allt bredvid sig, och man hör honom små tjöta med sig själv t.om när han märker att någon öppnar i en dörr som är utanför våran dörr på loftgången, för att det kommer komma hem någon som kanske är spännande. Han visar att han är också är intresserad av omvärlden, som att t.ex se om detta ställe var häftigt, men ändå inte vågar går på ett bart golv.
  Mitt första marsvin Alf jag fick när jag var ca sju år gjorde så också!
  Kenneth hoppar också dessutom upp högt på sitt hus ofta och håller utkik, aldrig förr sett detta beteende, faktiskt.
  R. Kelly blir mer successivt för var dag som går med att blir mer och mer nyfiken på sin omgivning när vi plockar upp honom, men detta avtar en aning i buren igen, typ som att Kenny har sagt; “sluta upp med sånt trams”, eller vad vet jag?

  Så, det finns ju en fruktansvärd kontrast här hemma bland marsvinen!

  Vågar man att sammanföra denna stackars 6 månaders gamla R. Kelly med Kenneth i hopp om att R. Kelly blir lika tam som Kenneth? Eller ser t.ex Kenneth oss människor som en slags flock? Eller förstör kanske detta Kenneths tama attribut?
  För är han med Kenny, så tror jag han ej kommer förändras, eller blir värre för Kenny kanske lär ut sig dessa beteenden och hur man skall reagera i vissa situationer som typ hej här kommer ägarna, stick! Men dessa udda beteende efter slagsmålet och sammanföringen kanske har mer eller mindre grundat sig från ett traumatiskt event. Fast Kenny kan dock höras lite när han vet att sallad, gurka eller morötter är på gång, tack och lov!

  Så jag och min sambo är väldigt oroliga, speciellt när den ena sidan på internet skriver t.ex “ÄH så har jag gjort sedan 30 talet, det är luuuuugnt i flera sidor angående relevant bekymmer. Medans andra skriver NEJ, det kommer aldrig bli tama eller att sluta bråka och blabla. Och då har dessa två exempel till svar vart på exakt samma bekymmer. Vi blir bara mer och mer osäkra om allt detta.

  Så nu vänder vi oss till dig och vad du anser?
  Vill ju inte direkt få en Kenny 2.0, om det finns hopp om andra resultat, för dem är ju fortfarande i ritualen där dem håller sig för sig själva i en öppen bur med varsina skålar, vattenbehållare och en del gömställen. Men 99% av tiden står Kenny som han brukar göra, och det gör R. Kelly också, fast nog mer i ren respekt tror jag, för denna äldre karl som kan ha psykos sedan trauma eller något, vem vet! Kenny är ju den som visar vart skåpet skall stå hur som helst, och skulle R. Kelly råka välja fel mat eller vatten ställe, så får han sig en snabb putt på rumpan och R. Kelly skjuter iväg.
  Denna R. Kelly tonåringen kommer från en farm som haft könen separerade för dem skall inte föda upp flera, och det kan inte varit så himla rogivande att leva där i ett skjul jämte tupparna, med 30 andra hannar av diverse stadien i sina liv.

  Vad jag har märkt på Kenneth, är att han har en mycket större pung eller .. paket?
  Hela tjohej.. nere hos sig, medans på Kenny inte ens är i närhet av samma storlek av “tjohej” där nere. Kan det har med testosteronet att göra?
  För t.ex när vi har haft två vackra marsvins honor som hälsat på oss, så har Kenneth blivit rent utav till sig, var hyperaktiv och skrek så väldigt mycket, nästan besatt.
  Och han har denna riktiga falsett tjutet på sina skrik, vilket ej hjälper. Från samma sekund sen han märkte av dem, även till timmar efter dem hade lämnat. Kenny var lite mer energisk under denna tid, till och från. Men var absolut långa vägar ifrån den svåra mani Kenneth hade.
  Kommer ihåg första gången vi fick se denna Kenneth i butiken med hans små vänner och fick bära upp honom så tyckte vi att hela hans “tjohej” liksom, “hans rumpa är ju typ större än vad Kennys rumpa är ! “.

  Plus, en liten mörk grej nu på slutet så tror jag heller inte Kenny har så mycket tid på sig av vara bland oss, för han visar lite tecken som händer på gamla marsvin.
  Så att bara förlängaett år till av vänskap, och Kenneth iallafall, till oss är den bästa man kan få! Och detta vill man ju ej R. Kelly ska få missa, om han nu snart kanske får ännu en främmande grej som snurrar ihop det ännu mer.

  Snälla hjälp oss med detta svåra fall av marsvins dilemma!
  Tack för en annars bra sida! Mycket bra info och söta marsvin, framförallt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>