Historik

 

Idén om Gosarnas Marsvin startade redan 1999 då jag skaffade mina två första marsvin. Det var två bröder som döptes till Lurvas o Svinto, dessa två underbara individer födde mitt intresse för marsvin. Jag har genom livet provat på de flesta vanliga husdjur ( och en del  mer ovanliga… ) men marsvinen är de som stannat i mitt hjärta.

Tiden fram till 2008 har jag alltid haft marsvin i olika antal i mitt hem, men då min yngsta son föddes så fanns det tecken på allergi så det var med sorg i hjärtat som mina små fick flytta ut till stallet där jag har mina hästar. Emellertid så byttes den sorgen snabbt mot glädje då jag fann att marsvinen trivdes mycket bättre i sin nya miljö. De fick större yta att röra sig på anpassad efter deras behov av utmaningar, varierad miljö, gnaga och gräva samt fler kompisar så de blev en flock. För den större ytan gjorde ju att det snabbt fick bli fler familjemedlemmar –Såklart ;) Då marsvinen blev tryggare och fick sina behov tillfredställda så blev de också mer sociala med oss människor, lättare att ta upp och verkade njuta mer av pyssel och omvårdnad. Jag trodde faktiskt det skulle bli tvärt om.

Längs resans gång så har även min systerdotter( Johanna ) blivit mer och mer engagerad i mina marsvin och i dagsläget har hon två egna och vi hjälps åt med all omvårdnad. Ingen är gladare än jag för delad glädje är ju som ni vet dubbelglädje.

Förra året (2010) fick jag en efterlängtad möjlighet att utöka  verksamheten då den sk gamla delen av stallet inte längre skulle användas för hästar, så jag tog chansen att bygga om den till smådjurs stall. Där huserar i skrivandets stund arton marsvin och sju kaniner, men det antalet varierar ständigt. Marsvinen är en salig blandning av raser en del med stamtavla och andra inte men de är alla underbara individer! Namnet Gosarnasmarsvin kommer just ifrån det, alla marsvin är välkomna, vi är inga utställare utan älskar bara härliga gosiga marsvin!

En annan härlig del av verksamheten är att erbjuda alla barn som besöker gården en mysig stund med våra små gosingar, självklart under vuxens tillsyn. Det är givande att få föra kunskapen vidare om hur dessa små trevliga djur fungerar och vad de behöver för att må bra.

 Jag skulle inte vilja säga att vi är några marsvinsuppfödare men det händer att vi tar några kullar när vi har egna honor i lämplig ålder och köpare som vill erbjuda goda hem. Självklart är det grädden på moset att få vara med när det finns småbebisar men uppfödning är inte vårt mål.

Syftet är mer att hjälpa till vid omplaceringar, det finns många familjer som skaffar marsvin och sedan tyvärr av olika anledningar inte kan ha dem kvar och ibland är det inte så lätt att hitta ett nytt hem. Då kan vi erbjuda marsvinen att få bo hos oss och leva riktigt gott marsvinsliv tills en lämplig ny familj dyker upp. Vid adoptering så får den nya familjen betala för marsvin och ev beg bur som finns tillgänglig, det är så vi finansierar marsvinens uppehälle under omplaceringen.  Dessutom tror vi inte på att skänka bort djur, det kan ofta leda till oigenomtänkta djur anskaffningar där djuren sedan vandrar vidare så fort intresset svalnar. Således behöver vi inte ta ut någon avgift utav de familjer som behöver omplacera sina marsvin.

Alla marsvin, bebisar som vuxna omplaceringar är alltid välkomna tillbaka till oss om det av någon anledning inte fungerar i det nya hemmet, vi vill inte att de skall hamna till försäljning igen, utan kontakt med oss först.

Om ni undrar hur det går till att omplacera och adoptera via oss så kika in under fliken " Att omplacera " och "Adoption "

 

2 Responses to Historik

  1. Emilia Friberg says:

    Hej!
    Jag tycker att det är underbart det du håller på med!, jag vart faktiskt lite sugen på att starta ungefär samma sak som dig fast med kaniner! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>