Varför prova på?

 

För att motverka vår egen verksamhet….. Skämt åsido så finns det fler marsvin som behöver hjälp att omplaceras än det finns platser i omplaceringshem så då föddes tanken om denna form av  ” Prova på “  verksamhet.

Det var så här det började….

 Då och då har jag fått frågan om jag kan tänka mig att låna ut mina marsvin en period och jag har konstant sagt nej till denna fråga, men så började jag fundera….. Jag började lite smått med att låna ut ett par av mina honor till en familj som har sin dotter i min stora sons klass. Dom hade länge funderat på marsvin och barnen hade självklart tjatat som barn kan när de vill något väldigt mycket. Jag tänkte att vi testar det är ju ändå en familj vi känner. Så med en gedigen lista på vad dessa marsvinsdamer behövde för sitt välmående så fick de flytta hem till familjen.

Jag hade självklart regelbunden kontakt med dem och allt verkade gå jätte bra, till en dag då pappan i familjen vaknade mitt i natten och inte kunde andas ordentligt, det visade sig att han var väldigt allergiskt. Barnen blev såklart ledsna över detta men då marsvinen ändå var adopterade på prov så var det lättare för dem att acceptera läget.

Detta gjorde mig övertygad om att en sådan form av prova på verksamhet behövs i dagsläget då detta kan vara sanningen för många familjer. Följden om de inte fått lämna tillbaka marsvinen är de förmodligen skulle ha hamnat på blocket till försäljning, med all sorg och bestyr som ligger bakom det. Jag har vid många tillfällen sett marsvin i olika åldrar med nästan helt nya tillbehör slumpas bort för några hundra lappar.

Således känner vi att förvisso så får några av våra marsvin under en tid flytta ifrån sin flock och trygga tillvaro men vinsten är så stor! Om våra gosingar kan få hjälpa till att förebygga bort slumpningar som i värsta fall kan leda till att marsvinen hamnar i hem som kanske inte helt har funderat klart på vad som krävs för att ta hand om två marsvin i ca 6-8 år framöver eller blir reptil mat, och i värsta fall när familjer rent desperat bara släpper ut sina marsvin i skogen och hoppas att de skall överleva ( det gör dom INTE!!! ) Då kan det helt klart vara värt det!

 Så med den bakgrunden så kan idag Gosarnasmarsvin erbjuda er att prova på att äga marsvin en period innan ni tar det slutgiltiga beslutet att adoptera fullt ut.

Läs mer under fliken ” Såhär går det till

 

4 Responses to Varför prova på?

 1. CAROLA says:

  Hej
  Vi funderar på att prova på marsvin men vi har både en katt på 4 år och en hund på 3 år.
  Har du erfarenhet av detta? Går det att ha katt och hund när man har marsvin eller blir marsvinen stressade av djuren och tvärtom?
  Med vänlig hälsning, Carola

  • gosarnasmarsvin says:

   Hej =)
   Det beror nog helt på hur katten och hunden reagerar på marsvinen.
   Jag vet att det fungerar fint för många att ha marsvin och andra husdjur men har också hör motsatsen.
   Om Hunden och / eller katten ser marsvinen som byten eller leksaker så kan det säkert medföra en mental stress för marsvinen som känner av deras signaler, är de inte så intresserade så kan det säkert gå bra.
   Mvh Terese & Marsvinen

 2. Karin says:

  Hej!
  Går det fortfarande att prova på marsvin?
  Vi är sugna på att prova på från och med aug 2019.
  Bästa hälsningar
  Karin med familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>